Dobra misel

Dobra misel (Origanum vulgare)

Vir: https://www.pexels.com/photo/purple-flowers-in-tilt-shift-lens-8354870/

Botanična družina: Lamiaceae

Dobra misel je nezahtevna trajnica, ki zraste v grmiček v višino do 50 cm. Uspeva na sončnih rastiščih in rahlo zakisanih tleh v gozdovih, ob gozdnih poteh, jasah, brežinah, suhih travnikih. Aromatični so vsi deli rastline. Prenaša nizke temperature.

  • Steblo je pokončno, rahlo razvejeno, v prerezu štirirobo, rahlo dlakavo, proti vrhu nekoliko rdečkasto.
  • Listi so pecljati, ovalni ali jajčasti, z rahlo narezanim robom in navzkrižno nameščeni. Zgornja listna ploskev je gladka in prepredena z vidnimi žilicami. Spodnja ploskev je svetlejša, po žilah in ob robu posuta z dlačicami.  Listi so veliki 3 do 4 cm in široki okoli 2 cm. V zalistjih izraščajo stranski poganjki, ki so olistani in nosijo socvetja.
  • Cvetovi so drobni, kobulasti, nesimetrični, imajo značilno škrlatno do rdeče vijolično barvo. Kobul na vsakem peclju podpirata dva ovršna lista. Cveti od julija do septembra. Seme je majhno, sploščeno, svetlo sivo do rjavo.
  • Uporaba: dobra misel ugodno deluje pri bakterijskih, virusnih in glivičnih okužbah. Pomaga pri vnetju ustne votline, kašlju, hripavosti, umiri želodčne krče, spodbuja prebavo, odganja črevesne vetrove, napihnjenost in spodbuja delovanje jeter in žolčnika. Pomirjujoče vpliva na živčevje in blaži napetost, razdražljivost, tesnobo in napetost pred spanjem. Pospešuje potenje in umirja menstrualne krče.