Francoski brškin

Francoski brškin (Cistus monspeliensis)

Bot. družina: Cistaceae

Dobro uspeva na suhih, delno peščenih, dobro odcednih tleh na izrazito sončnih, toplih legah. Francoski brškin je majhna, počasi rastoča zimzelena grmovnica, ki zraste približno do 1m v

višino in obseg. Zimzeleni grm, ki ga v različnih habitatih in višinah, od morske gladine do približno 1200 metrov nadmorske višine. Lahko so osnovna, torej apnenca, in bolj kisla tla.

  • Listi so podolgovate in ozke, linearne in suličaste oblike,ki imajo enako intenzivno zeleno barvo kot celotna rastlina, na spodnji strani pa boste lahko razločili, da so prikazane tri žile, barve nekoliko bolj blede od listov.
  • Cvet je sestavljen iz petih cvetnih listov Imajo tudi pokritost las, podobno kot na njihovih vršičkih, v sredini pa lahko vidite njihov popolnoma rumen brst, ki mu daje zelo barvit videz in podobno tistemu, ki je lahko sončnični cvet.
  • Njeni plodovi so predstavljeni v obliki majhnih kapsula, z odprtino 5 ventilov, ki se nahajajo na njenem vrhu. Ima veliko število semen, je grobe teksture in ima obliko tetraedra.
  • Uporaba kot okrasna rastlina. V svetu naravne medicine izvlečki rastline izboljšajostanja dihalnih in ustnih težav.