Iva

Iva (Salix caprea L.)

Vir: https://images.pexels.com/photos/7415798/pexels-photo-7415798.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=1&w=500

Bot. Družina: Salicaceae (vrbovke)

Raste v svetlih gorskih in drugih gozdovih od nižin do subalpinskega pasu, v Alpah raste do 2000m nadmorske višine. Raste tudi po vsej Sloveniji, pogosta je na posekah, pogoriščih, po gozdnih robovih, ob vodah in svetlih gozdovih

  • Lubje je zelenkasto siva in gladka, na starejših deblih do 2 cm debela in plitvo vzdolžno razpokana.
  • Poganjki so močni, olivno zeleni do rdečkasti. Brsti so zašiljeno jajčasti, veliki, 5-8mm dolgi, rumeni do rdečkasti in pokriti z enim samim luskolistom.
  • Listi so enostavni, največkrat eliptični , 6–12 cm dolgi, 3–6 cm široki, najširši na sredini lista. Spodaj so rahlo belo puhasti , včasih gladki in imajo dobro izraženo ožilje.
  • Cvet moške mačice so sprva srebrno kožuhavinaste, potem pa zlatorumene zaradi prašnih niti, ki mole iz njih. Ženske mačice so daljše in zelenkaste.
  • Sveže lubje vseh vrst tega rodu vsebuje salicin, ki se verjetno razgradi v salicijsko kislino (podobna aspirinu) v človeškem telesu. Izvleček iz listov se uporablja kot zdravilo proti prehladom. Destilirana voda iz cvetov je afrodizijak, krepilen in kot poživilo. Uporablja se samo za zdravljanje glavobolov.