Kosteničevje

Kosteničevje (Lonicera nitida L.)

Vir: https://www.pexels.com/photo/lush-green-leaves-of-lonicera-nitida-plant-growing-in-park-6331039/

Bot. družina: Caprifoliaceae

Vrsta je avtohtona na določenih predelih Evrope, zanesli in zatem naturalizirali pa so jo tudi v jugovzhodni Britaniji in severovzhodni Severni Ameriki.

Kovačnik je listopadna olesenela rastlina, ki jo je moč videti v obliki ovijalke ali plezalke, zmožne doseči vse do 5 metrov višine.

  • Listi so jajčasti in imajo cel, nenazobčan rob. So sinjezelene barve, njihova površina ni porasla s trihomi (dlačicami). Stebelni listi so bodisi kratkopecljati bodisi sedeči .Karakteristična lastnost, po kateri je kovačnik mogoče enostavno razločevati od drugih vrst kosteničevja, so paroma zrasli gornji stebelni listi (ovršni listi).
  • Cvetovi kovačnika so somerni in rumene do bele barve s priložnostnimi rožnatimi do rdečkastimi odtenki. Sedeči cvetovi se nahajajo v skupinah po šest (redkeje manj) neposredno nad zraslimi ovršnimi listi. Cvet ima šest dolgih prašnikov, ki zevajo daleč iz cveta. Vrsta cveti od maja do julija in plodi avgusta ter septembra.
  • Plodovi so rdečkaste do oranžne jagode kroglaste oblike, ki se združujejo v skupine po šest. Vrsta cveti od maja do julija in plodi avgusta ter septembra.
  • Kovačnikove rdeče jagode so strupene.