Navadna šmarna hrušica

Navadna šmarna hrušica (Amelanchier ovalis Med.)

Bot. družina: Rosaceae

Obsega 25 vrst – vse najdemo na severni polobli, večino predvsem v Severni Ameriki, eno od njih pa tudi pri nas in drugod po južni in srednji Evropi, kjer raste na toplih, strmih legah in kamnitih tleh. Kanadska šmarna hrušica je grmovnica, ki v svoji polni velikosti lahko doseže od štiri do šest metrov.

  • Bela socvetja se pojavljajo še pred olistanjem in so okras vrta v aprilu, ko se narava prebuja. V odprtem socvetju je (odvisno od vrste) od tri do šest ali več cvetov. Posamezen cvet je zvezdast, s petimi venčnimi listi bele barve.
  • Ob koncu cvetenja se razvijejo ovalni listi, veliki od tri do šest centimetrov, ki so na stebla nameščeni premenjalno. Sprva so bronaste barve, pozneje postanejo zeleni.
  • Plod je malenkost manjši od ploda maline (približno osem milimetrov), na dolgem pec­lju in običajno v grozdastem soplodju, kjer jih je lahko od tri do šest ali več.
  • Plodovi so seveda (kot vsi drugi) najboljši sveži, lahko pa jih tudi zamrznemo kot na primer maline. Kot drugo jagodičje so vir zdravja.