Navadni jagodnjak

Navadni jagodnjak (Fragaria vesca)

Botanična družina: Rosaceae

Navadni jagodnjak je trajnica, v naravi raste na gozdnih obronkih, posekah, mejicah, travnikih, zelenicah. Potrebuje humusno, rodovitno in bogato zemljo na polnem ali delnem soncu.

  • Steblo je večletno.Večina stebla je v zemlji. Vsako leto poženejo na steblu novi poganjki, tako imenovane živice, ki skrbijo za vegetativno razmnoževanje. Živice dosežejo od 20 do 40 centimetrov in so členkasta. Na členkih se na zgornjem delu najprej razvijejo listi, kasneje se na spodnjem delu razvijejo še korenine. S časom se tako razvije nova rastlina, živica pa se posuši in propade.
  • Listi so nazobčani in ovalne oblike ter zloženi. Sestavljeni so iz treh listkov, ki so pritrjeni na pecelj. Pecelj sam je dokaj debel, na steblo pa se zrašča na vegetacijskem delu, tik pred zemljo.
  • Cvetovi so bele barve, s petimi venčnimi listi, ki so razmeščeni na cvetnem stebelcu, obdajajo pa jih še zeleni čašni listi. Cveti od aprila do junija. 
  • Plod omeseni in pordeči v stožčasto ali ovalno “jagodo” (birni plod), ki je sestavljen iz številnih posameznih plodičev, ki se razvijejo iz cvetišča in so posejane s plodički (semenkami).  Plodovi so dolgi 1 cm, izredno okusni, dišeči in aromatični. Čašni listi štrlijo vstran od plodu.   
  • Uporaba: navadni jagodnjak je priljubljena rastlina z zelo okusnimi, sladkimi plodovi. Pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. V plodovih je približno 80 odstotkov vode ter veliko kalija, železa in mangana, vitamina C in sadnih kislin.