Navadni rman

Navadni rman (Achillea millefolium)

Botanična družina: Asteraceae

Navadni rman uspeva v dobro odcednih tleh, ustrezajo mu normalna vrtna tla, apnenčasta tla, revna tla, ne prenese pa kislih tal ter ilovnatih tal v katerih se zadržuje voda. Je nezahteven in primeren za sončna in polsenčna rastišča. Je odporen proti mrazu, dobro prenaša sušo. V naravi raste po travnikih, robovih njiv, ob poteh, na nasipih. Rman je zelnata trajnica in medonosna rastlina, ki glede na rastišče zraste od 10 do 100 cm visoko.

  • Najprej se razvije listna rozeta s kratkim pecljem in trikrat pernato deljenimi listi..
  • Steblo zraste iz rozete, je pokončno, čvrsto in lesnato. Ima neizrazita vzdolžna rebrca, je rahlo dlakavo, na njem je nekaj kratkopecljatih listov, enake oblike kot v rozeti. Najprej je svetlo zeleno, pozneje potemni.
  • Listi so enakomerno porazdeljeni po steblu v spirali. Listi so dolgi 5 do 20 cm, debeli, dlakavi in dvakrat ali trikrat pernato deljeni.
  • Cvetovi so na vrhu stebla v obliki cvetnih koškov, sestavljeni iz cevastih in jezičastih cvetov, ki jih obdajajo ovojkovi listi. koški so združeni v plosko socvetje.  So bele ali rahlo rožnate barve. Cveti od cveti od junija do oktobra.
  • Plodovi so dolgi, podolgovati, ploski in srebrnkasto sivi. 
  • Uporaba: navadni rman je starodavna zdravilna rastlina, ki deluje protivnetno, blaži krče, uničuje bakterije. Zdravi dihala, srce, obolenje ven, znižuje visok krvni tlak. Zdravi črevesje, želodec, jetra, pospešuje izločanje prebavnih sokov, žolča.V kulinariki se uporablja kot rmanov sirup, juhe, zeliščne solate, zeliščna omleta, palačinke, namazi, likerji, kot nadomestek hmelja pri varjenju piva.Rman pospešuje razgradnjo komposta. Biodinamični pripravki iz rmana delujejo proti glivičnim boleznim in škodljivcem.