Pravi pelin

Pravi pelin (Artemisia absinthium)

Botanična družina: Asteraceae

Pravi pelin je prezimna trajnica in zdravilna rastlina, ki raste kot grm. Uspeva na sončni in polsenčni legi, v vseh vrstah vrtne zemlje, najbolje pa uspeva na dobro odcednih peščeno ilovnatih tleh z dovolj kalcija. Prenaša sušo.Pravi pelin zraste do 100 cm visoko.

  • Stebla so pokončna, vzdolžno žlebičasta, zgoraj razvejana in zrastejo iz olesenele korenike. So gosto olistana.
  • Listi so srebrnkasto zeleni, pernato deljeni in dolgi do 25 cm. Listi so pecljati in sedeči. Na spodnjem delu so dolgopecljati, zgornji listi so manjši, na krajših pecljih in manj nazobčani. Na obeh straneh so pokriti s prileglimi dlačicami.
  • Cvetovi so rumenkasto obarvani, drobni, cevasti in združeni v kroglaste povešene koške, ki tvorijo grozdasto sestavljeno socvetje. Cveti od julija do septembra
  • Plodovi so zelo majhne rožke.
  • Uporaba: pravi pelin se uporablja za spodbujanje apetita, preprečuje napenjanje in pospešuje delovanje želodca.Pomaga pri zdravljenju ran, mozoljavosti in kožnih razjedah, blaži posledice pikov žuželk.V sadovnjaku odganja različne škodljivce. Če svežo rastlino podrgnemo po koži, ščiti pred piki žuželk. Posušeni listi se lahko uporabijo za odganjanje moljev v omarah.