Aloja

Aloja (Aloe vera)

Botanična družina: Aloeaceae

Zvočni posnetek

Aloja je zimzelena trajnica, ki uspeva na topli, sončni in polsenčni legi, dobro prenaša sušo, ne prenaša hladnega podnebja in mraza. Aloja zraste v višino do 100 cm.

  • Listi so mesnati, suličasti, z bodicami na robovih. Rastejo v rozetah, so sivo-zelene barve, imajo svilnat sijaj, dolgi so do 40 cm in široki do 7 cm.
  • Cvetno steblo zraste spomladi in je dolgo do 60 cm  z rdečimi, rumenimi ali oranžnimi cevastimi cvetovi. Cveti od marca do oktobra
  • Uporaba: aloja je starodavna zdravilna rastlina, uporabni so listi. Vsebuje vitamine, številne minerale in antioksidante, encime, aminokisline. Deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno, pomaga pri težavah z glivicami, pospešuje metabolizem (rahlo odvajalni učinek) in krepi imunski sistem. Zunanje se gel aloje uporablja za zdravljenje kožnih obolenj, opeklin, ozeblin, aken,  luskavice in herpesa. Notranje se gel uporablja za zdravljenje želodčnih razjed, črevesnih bolezni, zaprtja, osteoartritisa, astme, diabetesa, srbečice in za zbijanje visoke telesne temperature. V kulinariki se aloja uporablja kot napitek v obliki soka in dodaja k solatam (samo sredica rastline).Vsestransko je uporabna v kozmetiki za nego kože, las, lasišča, higieni ustne votline.