Navadni slez

Navadni slez (Althaea officinalis)

Botanična družina: Malvaceae

Navadni slez je nezahtevna trajnica, ki uspeva na sončni in polsenčni legi na naravnih vlažnih rastiščih (travniki, pašniki, ob živih mejah, jarkih) in v vseh vrstah vrtnih tal. Prenese zimske temperature do -25 stopinj Celzija. V naravi raste tudi na slanih tleh. Zraste od 70 do 180 cm v višino.

  • Navadni slez ima pokončno steblo. Steblo je rahlo dlakavo, slabo razvejano, okroglo na prerezu in olesenelo pri dnu.
  • Listi so puhasto dlakavi, deljeni v tri ali pet listnih ploskev, z nazobčanim robom. Žile po listih tečejo kot prsti na dlani. Listi so večji spodaj in manjši višje na steblu. Dolgi so od 7 do 20 cm in široki okoli 3 cm. Peclji so kratki.
  • Cvetovi so beli do rahlo rožnati s prašniki, oblikovanimi v stožec. Rastejo v zalistjih in klasih na koncu vej in poganjkov. Cvetovi so v premeru veliki od 2,5 do 4 cm in imajo v središču temnejše prašnike in pestič. Cveti od julija do septembra.
  • Plod je pokovec, ki razpade na posamezna ploska, polkrožna semena svetlo rjave barve, v premeru nekaj mm.
  • Uporaba: navadni slez je zdravilna rastlina, ki vsebuje veliko sluzi. Na površini vnetih sluznic naredi oblogo in je zdravilen za dihala, pomaga pri bronhitisu, bronhialni astmi, vnetju poprsnice, pri prehladnih obolenjih, vnetju grla, vnetju ustne votline (grgramo čaj). Blaži dražeč in suh kašelj, vnetje ustne votline in grla. Čaj iz sleza pomaga tudi pri vnetjih želodčne sluznice.