Ostrolistni javor

Ostrolistni javor (Acer platanoides L.)

Vir: https://www.pexels.com/photo/yellow-leaves-with-spots-in-autumn-park-in-sunlight-5876425/

Bot. družina:  Sapindaceae (sapindovke)

Najbolje uspeva na rodovitnih in svežih tleh in je med vsemi vrstami evropskih javorov najbolj zahteven. Ostrolistni javor zraste do 25 metrov visoko in je na videz malo podoben belemu javorju, vendar se od njega loči po nekoliko manjši rasti.

  • Deblo je ravno in lahko doseže do 1,5 metra v premeru. To drevo ne doseže visoke starosti, saj so najstarejši primerki stari le okoli 250 let.
  • Listi v dolžino dosežejo med 7 in 14 cm, v širino pa med 8 in 20 cm , listi pa so na veje nameščeni na rdečkastih pecljih, ki na pretrganih mestih izločajo mleček , v jeseni obarvajo živo rdeče.
  • Cvetovi so združeni v grozdasta socvetja, drevo pa je žužkocvetka. Oplojeni cvetovi se razvijejo v 3-5 centimetrov dolge krilate plodove rumeno-zelene barve. Krilca na bazi niso zožena, zrela pa jadrajo po zraku in jih raznaša veter.
  • Les ostrolistnega javora je težak in trd. Zaradi izjemno svetle barve je manj cenjen, kljub temu pa ga uporabljajo za izdelavo pohištva. Listje se je v preteklosti uporabljalo za steljo.