Kosmulja

Kosmulja (Ribes grossularia L.)

Bot. družina: Grossulariaceae

Doma je v Evropi, severozahodni Afriki in jugovzhodni Aziji.

Kosmulja najbolje uspeva na sončnih in toplih mestih, zaščitenih pred hladnimi vetrovi. Idealne so ravnine in pobočja lahkih gričev z zahodno ali jugozahodno izpostavljenostjo. Za gojenje kosmulje primerna glinena tla in peščena ali ilovnata, rodovitna, bogata s hranili in organskimi snovmi ter temu primerno vlažna, rahlo kisla. Spada med jagodičevje.

Kosmulja je močno razvejen grm, ki zraste do enega metra visoko.

  • Stebla so rjava s trnji.
  • Listi med dlanasto krpatimi
  • Cvetovi so majhni rumeno zeleni. Grm cveti od aprila do maja.
  • Sadeži so majhni, rumeni, rdeči, beli ali zelenkasti in so poraščeni z dlačicami. Plodove kosmulje lahko predelujemo zrele ali nezrele. Plod nabiramo junija, julija in avgusta.
  • Kosmuljo uživamo v kompotu, marmeladi, želeju, soku, juhi, jogurtu, pecivu, omaki.