Kosmulja (Ribes grossularia L.)
Bot. družina: Grossulariaceae
Doma je v Evropi, severozahodni Afriki in jugovzhodni Aziji.
Kosmulja najbolje uspeva na sončnih in toplih mestih, zaščitenih pred hladnimi vetrovi. Idealne so ravnine in pobočja lahkih gričev z zahodno ali jugozahodno izpostavljenostjo. Za gojenje kosmulje primerna glinena tla in peščena ali ilovnata, rodovitna, bogata s hranili in organskimi snovmi ter temu primerno vlažna, rahlo kisla. Spada med jagodičevje.
Kosmulja je močno razvejen grm, ki zraste do enega metra visoko.
- Stebla so rjava s trnji.
- Listi med dlanasto krpatimi
- Cvetovi so majhni rumeno zeleni. Grm cveti od aprila do maja.
- Sadeži so majhni, rumeni, rdeči, beli ali zelenkasti in so poraščeni z dlačicami. Plodove kosmulje lahko predelujemo zrele ali nezrele. Plod nabiramo junija, julija in avgusta.
- Kosmuljo uživamo v kompotu, marmeladi, želeju, soku, juhi, jogurtu, pecivu, omaki.