Limonska trava

Limonska trava (Cymbopogon citratus)

Botanična družina: Poaceae

Limonska trava je aromatična rastlina, ki oddaja prijeten vonj po limoni, ko jih podrgnemo med prsti. Za rast potrebuje veliko sonca in vlage, ne prenaša pa nizkih temperatur.

  • Raste v šopih.
  • Listi so temno zeleni z izrazito osrednjo listno žilo in zelo ostrimi robovi. Na spodnjem delu tesno prilegajoče listne nožnice tvorijo svetlejše navidezno steblo, ki sega pod površino. Osnova listov je odebeljena, da v listni nožnici rastejo novi listi najmlajšega lista. Tako nastane čebuli podoben obroč enega lista v drugem, pri čemer so najstarejši listi na zunanji strani. Listi zrastejo do 150 cm in so široki do 2 cm.
  • Redko tvori klasasto socvetje.
  • Uporaba: limonska trava ima antibakterijske, antiglivične in protimikrobne lastnosti. Blaži težave z želodcem, napihnjenost, nespečnost, vročino in okužbe ter krepi imunski sistem. Lajša simptome glavobola, izboljšuje koncentracijo in pomaga pri uravnavanju optimalne ravni holesterola v krvi. Pomaga tudi zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2, raku, debelosti ter razstrupljanju telesa. Sprošča napetost v mišicah in lajša krče. Pomaga proti utrujenosti, tesnobi in slabemu telesnemu vonju.