Arnika

Arnika (Arnica montana)

Botanična družina: Asteraceae

Arnika je trajnica, ki v naravi raste na višjih predelih in slabši zemlji, kot so planinski travniki, košenice, visoka barja. Ustrezajo ji revna apnenčasta in kisla tla. Za gojenje na vrtu je zahtevna rastlina. Arnika zraste od 20 do 70 cm visoko.

  • Steblo je pokončno, v prerezu okroglo in žlezasto dlakavo, na njem sta lahko  še dva para nasprotnih lističev. V zalistju se steblo lahko razveji.
  • Listi: v prvem letu se razvita pritlična rozeta, sestavljena iz jajčastih kratkopecljatih listov s petimi izrazitimi vzdolžnimi žilami. Listi rozete so veliki do 7 cm in posuti z dlačicami.
  • Cvetovi rastejo v obliki socvetja na koncu stebla, so rumeni, v premeru veliki 5 cm in imajo v središču temnejše prašnike in pestič. Košek je sestavljen iz 15 do 20 jezičastih cvetov, ki imajo vidne vzdolžne žilice in se končajo s tremi zobci. Obrobljajo cevaste cvetove, ki imajo pet krpic. Socvetje ovija ovojek iz koničastih in dlakavih ovojkovih listkov, ki so zeleni z rahlo rdečkastim pridihom. Cveti od maja do avgusta.
  • Seme je v obliki rožke, ki se tvorijo nas koncu cvetenja.
  • Uporaba: arnika zdravi poškodbe in celi rane. Uporablja se samo za zunanjo uporabo v obliki obkladkov pri kožnih vnetjih po piku žuželk, pri poškodbah s topimi predmeti, bolečinah v mišicah in sklepih, revmatskih težavah ter pri vnetju sluznice v ustni votlini in žrelu.