Navadni rožmarin

Navadni rožmarin (Rosmarinus officinale)

Botanična družina: Lamiaceae

Navadni rožmarin je do 2 metra visok zimzelen grm in medonosna, aromatična rastlina,  ki uspeva na vseh vrstah tal. Najbolje uspeva v apnenčastih, dobro odcednih tleh in na sončnem rastišču. Dobro prenaša sušo. Občutljiv je na mraz.

  • Steblo je na prerezu kvadratno razvejeno in olesenelo, enoletni poganjki na vejah so pokončni in zeleni.
  • Listi so igličasti, ozki, dolgi 2 do 3 cm in 3 mm široki ter nasprotno nameščeni. Zgornja listna ploskev je izbočena s podvihanimi robovi in temno zelene barve. Na spodnjo strani loči glavna žila dva vzdolžna kanalčka, ki sta zaradi dlačic sivkasta.
  • Cvetovi so svetlo modri do svetlo vijoličasti, lahko tudi beli ali rožnati, in se razvijejo v socvetjih na zgornjem delu stebla. Dolgi so okoli 2 cm in nesimetrični. Cveti od maja do junija.
  • Seme je temnorjavo do črno, zelo drobno, z značilno svetlejšo liso na vrhu.
  • Uporaba: navadni rožmarin krepi in poživlja telo, zvišuje krvni tlak, lajša prebavne motnje, ki jih spremljajo vetrovi, občutek napihnjenosti in manjši krči, obenem pa vzbudi tek in izločanje želodčnih sokov. Pomaga pri zdravljenju revmatizma, prehladnih obolenjih. Pospešuje znojenje in izločanje seča. Krepi živčni sistem, deluje blagodejno na napetost, stres in tesnobo.

V kulinariki se uporablja kot začimba za mesne, krompirjeve in zelenjavne jedi.