Dišeči kromač

Dišeči kromač (Myrrhis odorata)

Botanična družina: Apiaceae

Dišeči kromač je aromatična zelnata trajnica, ki zraste od 100 do 150 cm visoko. Uspeva v polsenci na ilovnatih, vlažnih in s hranili bogatih tleh. V naravi  raste na vlažnih mestih ob robu gozdov in med grmovjem. Dobro prenaša zimske temperature.

  • Steblo je plitvo, votlo in brazdasto.
  • Korenina je debela in rjave barve, včasih razvejana in ima aromatično belo meso.
  • Listi so premenjalno nameščeni, dolgi do 50 cm in 2 do 4 krat pernato deljeni. Celotna rastlina je mehko dlakava. Listi zelo dišijo, imajo vonj po miri s pridihom mahu, janeža in komarčka. 
  • Cvetovi so drobni, beli v kobulih. Cveti od maja do julija
  • Plodovi se razvijejo iz cvetov. So podolgovati, dva centimetra dolgi, aromatični, bleščeči, v začetku zeleni, ki z zorenjem postanejo temno rjavi.
  • Uporaba: dišeči kromač izboljša razpoloženje, pospešuje izločanje sluzi, učinkuje pri napenjanju v trebuhu, pospešuje prebavo, spodbuja delovanje jeter in žolča, izboljša krvno sliko, pomaga pri menstrualnih težavah, pri kašlju, astmi, čisti sečne poti, blaži vnetja, deluje antiseptično in antibakterijsko.V kulinariki se uporablja pri pripravi sladkih in slanih jedeh.