Baldrijan

Baldrijan (Valeriana officinalis)

Botanična družina: Valerianaceae

Baldrijan je trajnica, ki uspeva na vseh vrstah tal, ki morajo biti vlažna. Bolje uspeva na težjih ilovnatih tleh, na sončnem ali polsenčnem rastišču. Ne prenaša suše. Zraste 40 do 150 cm visoko.

  • Steblo je vitko, pokončno z rahlimi vzdolžnimi žlebiči, zelene do rdečkaste barve, na prerezu okroglo in votlo. Na površini je golo, na dnu včasih rahlo dlakavo. Proti vrhu je steblo razvejano in nosi socvetja.
  • Listi so svetlo zeleni, nasprotno nameščeni in pernato deljeni z suličastimi listi. Rob listov je gladek ali grobo nazobčan. Spodnji listi imajo dolg pecelj in do dvajset krp, višji listi imajo kratek pecelj in do osem krp.       
  • Cvetovi so v socvetju bele, rožnate ali rdečkaste barve.      Seme je drobno, podolgovato, svetlo rjavo in ima krilce. Cveti od julija do septembra.
  • Uporaba: baldrijan deluje pomirjevalno na osrednje živčevje, lajša nespečnost, nervozo, pomaga pri živčni razdraženosti in utrujenosti. Zmanjšuje posledice stresa in lajša težave pri srčnih obolenjih. Preprečuje krče prebavil in napenjanje. Rahlo odvaja vodo iz telesa.