Rabarbara

Rabarbara (Rheum rhabarbarum)

Botanična družina: Polygonaceae

Rabarbara je mogoča, do 2 m visoka trajnica. Uspeva v globokih, rahlo vlažnih tleh, bogatih s hranili na sončnem ali polsenčnem rastišču, ki naj bo zaščiteno pred močnim vetrom.

  • Steblo je sočno, polno, z vzdolžnimi robovi in slabo olistano. Je rožnate, temnordeče ali zelene barve.
  • Listi zrastejo iz korenike v obliki rozete. So veliki, s pecljem, dolgi do 100 cm. Premer listne ploskve je 30 cm. Robovi so rahlo nagubani, površina je prepletena z izrazitimi žilami.
  • Cvetovi so drobni, v obliki metlastega socvetja, rahlo rumene ali zelene barve. Cveti v drugem ali šele v tretjem letu. Cveti od junija do julija.
  • Plodiči so trirobi, veliki 6 do 9 mm, rdečkasto rjavi in dozorijo septembra.
  • Uporaba: užitni del rabarbare so samo stebla, ki se uporabljajo v kulinariki predvsem za pripravo kompotov, pit, marmelade. Stebla nabiramo od aprila do sredine junija, ker pozneje vsebujejo preveč oksalne kisline.

Posebnosti: zaradi vsebnosti oksalne kisline naj rabarbare ne uživajo osebe z ledvičnimi in žolčnimi kamni, z artritisom, protinom, pri hemoroidih in težavah s prostato.