Majaron

Majaron (Origanum majorana)

Botanična družina: Lamiaceae

Majaron je zelišče in začimba, ki uspeva v rodovitnih, prepustnih, ne preveč kislih tleh na sončnem rastišču. Je občutljiv na mraz. Razrasel grmiček z rahlo olesenelim steblom zraste od 20 do 40 cm visoko.

  • Steblo je oglato v prerezu, spodaj olesenelo in zeleno proti vrhu.
  • Listi so majhni 6 – 20 mm in nasprotno ležeči. Zgornji so ovalni, spodnji podolgasti in imajo gladke robove. Drobne dlačice na površini listov in stebla, dajejo rastlini sivkasto zeleno barvo.
  • Cvetovi so beli do rahlo rožnati, zelo majhni, združeni v okroglastem klasu, ki se s starostjo podaljšuje in cvetijo zaporedno od spodaj navzgor. Cveti od junija do septembra.
  • Seme je zelo drobno, okroglo, svetlo do temno rjavo.
  • Uporaba: majaron ureja delovanje želodca, podpira delovanje jeter in žolča ter s tem presnovo maščob. Pomirja in lajša težave pri migreni. Pomaga pri izkašljevanju, spodbuja znojenje, odvajanje vode iz telesa in nastajanje mleka pri doječih materah.

Rahlo znižuje povišan krvni tlak. Poveča šibko menstruacijo in blaži krče. Preprečuje vnetja, zavira rast bakterij in virusov.

V kulinariki se majaron uporablja kot začimba v mastnih izdelkih.